In Nederland kennen we vier seizoenen, elk met een eigen karakter. De warmte van de zomer nodigt ons uit om naar buiten te gaan, terwijl we in de koude winter juist naar binnen keren. Dit is een natuurlijk ritme, een ritme dat we ook in ons eigen leven herkennen. 's Nachts slapen we in het donker, komen we tot rust, herstelt ons lichaam en verwerken we de voeding en indrukken van de dag. Overdag verzamelen we energie die we opnieuw kunnen inzetten. Hoe jij jouw verdeling maakt en waar jij energie van krijgt zegt iets over jouw temperament.
Er bestaan meerdere versies van temperamentenleer. In de Ayurveda kent men 3 hoofdtypes, de Chinese leer werkt met 5 elementen en in de Westerse Natuurgeneeskunde gebruikt men 4 temperamenten. Het doel van een type is een positie te kunnen geven aan de mens in zijn eigen context, zodat ziekte en gezondheid beter geplaatst kunnen worden. Elk individu is uniek en past niet zomaar in een bepaald type of categorie. Daarom gebruikt Joyti voornamelijk de vier natuurkwaliteiten om aan te duiden waar je uit balans kunt zijn. Wat je doet, weerspiegelt vaak wat je innerlijk ervaart. En dit verschilt vaak van wie je werkelijk bent. Door de ziekmakende beweging is het lastig om gezondere keuzes te maken. Het ziek zijn van iets houdt je uit balans.
In de interactie tussen mensen wordt er een ander beroep op ons gedaan: we moeten samenwerken en ons verbinden met elkaar of met iets anders. In de '4 natuurkwaliteiten' herkennen wij de kwaliteiten: Warm (actie) en Koud (naar binnen gekeerd, rust), Vocht (verbindend) en Droog (scheiding). Actie staat tegenover rust en verbindende kwaliteiten staan tegenover de mogelijkheden om zaken goed te kunnen onderscheiden. Warm en Koud is een as, Vocht en Droog de andere as. De twee assen staan als een kruis op elkaar.
In de geneeskracht van de natuur (zoals kruiden, maar ook boomsoorten, harssen, leem, mineralen, voeding e.d.) zijn deze 4 kwaliteiten óók aanwezig. Bovenop hun uniek genezend vermogen is er een manier waarop deze kwaliteiten worden uitgebeeld of beschikbaar worden gesteld. Zo is bekend van lavendel dat deze kalmeert, maar ze kan bij sommige personen óf bij een hoge dosis juist ook opwekkend werken. Sommige kwaliteiten van planten kun je teruglezen in de signatuurleer. Je moet echter wel heel veel ven kruiden weten hoe je signalen van de planten kunt interpreteren.
Warm: staat voor het expressieve. Dit gebruik je bij doen en uiten.
Koud: voor het introverte. Zij helpt ons bij het verinnerlijken.
Droog: voor het scheidende vermogen. Keuzes maken en onderscheid zien.
Vocht: voor het verbindende vermogen. Om samenhang te zien en ons te verplaatsen
in een ander perspectief.
In mijn behandelvoorstel geef ik kort aan hoe ik denk dat jij weer jouw gezondmakende beweging kunt maken en méér energie kunt halen uit de dingen die je doet, overdag én s'nachts.
Het liefste word je als kind in een veilig wiegje geboren. Met ouders die jou zien en begeleiden door de worsteling van de kinderjaren heen. In de psychologie wordt dit hechting of 'bonding' genoemd en is essentieel om jezelf in je gevoelsleven verder te kunnen ontwikkelen.
De ontwikkelingsfases van een kind worden ook in de Antroposofische leer genoemd. Iedere groeifase leidt tot een nieuwe ontwikkeling, waarin het fysieke lichaam zich strekt en vult en ook het wereldbeeld zich telkens een stapje verder uitbreidt en het 'ik' bewustzijn toeneemt. Na ieder opgedane kennis is de verinnerlijking daarvan een belangrijk proces. Je kunt het zien als een soort ademhaling. Je verzamelt, brengt samen, kiest en laat los.
Hoe sterk je geworteld bent zie je terug in de werking van je organen en óók in het verwerken van trauma's en ziekte.