Als trauma onder de huid kruipt
Je kunt zelfs ervaren dat je met dat deel van je lichaam niet goed in contact kunt komen.
In het kort
Ons lichaam wil zich altijd helen, een wondje of incisie wordt door het lichaam dicht gemaakt. Maar omdat het de natuurlijke structuur mist, verliest het ook zijn soepelheid. In die verkleving kan het fascia (bindweefsel in onze huid) zich niet ontspannen en kunnen bloedvaatjes, lymfe en zelfs zenuwen niet vrij bewegen en communiceren met het lichaam. Dit maakt een litteken gevoelloos, zelfs zo dat je geen contact kunt maken met dat lichaamsdeel of het deel verder op in je lichaam.
Een litteken kan groter zijn dan de wond of incisie en ver strekkende gevolgen hebben voor mobiliteit en functionaliteit. Trauma's kunnen letterlijk onder je huid kruipen.
Deze man kwam met een litteken op het bovenbeen na verwijderen van een moedervlek. Na 3 behandelingen zag het litteken er vervolgs veel zachter uit, was geen kuiltje meer en niet meer koud.
Met meer behandelingen had dit litteken vrijwel weg kunnen zijn, maar voor de man was dit een onverwacht ruim voldoende resultaat en is tevreden naar huis gegaan.
Littekens zijn niet alleen ons uiterlijk, door ons fascia komen wij in verbinding met ons innerlijk.
Ons lichaam zal altijd willen helen, soms gebeurd dit op een minder mooie maar effectieve manier, zoals bij het sluiten van een wond. Met de MSTR® (McLoughlin Scar Tissue Release techniek) behandeling kan hier verschil in worden gemaakt.
Littekens beperken de beweeglijkheid van de huid en de daaronder dieper gelegen lagen en organen. Omdat fascia over grote delen van ons lichaam met elkaar verbonden is, kan de verminderde flexibiliteit van een litteken spanning uitwerken (veroorzaken) op een ander gebied. Net als verkramping in een spier ervoor kan zorgen dat je je positie aanpast of scheef gaat lopen.
Ik heb de MSTR® methode in Nederland geleerd van Elian Krekels die haar opleiding volgde bij McLoughlin zelf. MSTR® wordt internationaal toegepast en is in NL erkend bij o.a. de KTNO.
Nadat een wond goed geheeld is (meestal na 8 weken), niet meer dik, ontstoken of erg gevoelig is, is een littekenbehandeling mogelijk. Er is geen litteken wat niet behandeld kan worden, ook een oud litteken niet. De vraag is alleen hoeveel last je ervan hebt en op wélke manier het jou hinderd. Dit bekijken wij samen in een intakegesprek. Ik zal dan ook vooraf aan de behandeling van het litteken zelf, de omliggende weefsels en structuren bevoelen om de omvang te bepalen. Zo kan het soms nodig zijn om bij een diepe operatie op de darmen ook een gedeeltelijke buik/darmmassage te doen, soms met aanvullende tips voor voeding, om de beweeglijkheid weer in de darmen/buik terug te krijgen.
Soms heeft de huid de neiging niet mooi te genezen. Neem dan vooraf even contact met mij op om te kijken of en wat ik voor je kan doen.
Denk aan een keizersnede, verwijderen van galblaas, verwijdering van een moedervlek, na een ongeluk of operatie, een schaafwond die nooit mooi genezen is.
Het zijn heel zacht en subtiele manuele behandelingen. Het gevoel van 'prikjes' tijdens de behandeling is het loslaten en ontrafelen van het bindweefsel. Hierdoor krijgt het lichaam weer ruimte en kan het fascia toegang bieden voor nieuwe lymfe verbindingen en doorstroom van bloedvaatjes. De behandelingen duren kort, 7-15 minuten per litteken, met tussentijds enkele pauzes. Samen met de intake, voortganggesprek en evt. oefeningen voor thuis, duurt een sessie 1 uur. Er zijn meerdere afspraken nodig over een periode, vaak wat korter op elkaar. Na de eerste behandeling zie en merk je vaak al verschil. Het maakt niet uit hoe lang geleden het litteken is ontstaan om een litteken te kunnen behandelen.
Littekens zijn er omdat er een inbreuk op de huid is gedaan. Ons lichaam wil dit zo snel mogelijk helen en dicht maken. Daarbij ontstaan littekens van extre versterkte weefselstructuren. Deze stukken geven een soort verharding in het weefsel en verminderd contact en doorstroom, je voelt maak ook minder op een litteken. Een trauma kun je ook echt zien als iets dat onder je huid gaat zitten. In deze gespannen gebieden is er weinig mogelijkheid tot ruimte en loslaten, het lichaam houdt het met alle macht strak vast. Bij een MSTR® behandeling worden niet alleen een aanzet gegeven om de verharde weefsels te ontrafelen, zodat het lichaam weer in die plek zichzelf kan herstellen, maar ook oude emoties krijgen de kans om uit de verkramping naar boven te komen en geheeld te worden. Scheefstand en spanning op de huid is een teken van de beperking van die mobiliteit. Met aanvullende fasciale technieken kan hier zeker aan gewerkt worden.
Het doel van iets wat in je lichaam is aangebracht is meestal om een situatie te stabiliseren. Het moet op zijn plaats blijven. Dit is ook wat het lichaam wil. Het lichaam zal elk materiaal lichaamsvreemd materiaal, al is het een splinter die er te lang zit, gaan inkapselen. Op die manier kan het vreemde materiaal in het lichaam aanwezig zijn. Een verstevinging van botten, of een gaafje bij een herna, houdt het weefsel op die plek bij elkaar. Zonder dat zou het weefsel té kwetsbaar zijn en opnieuw scheuren. Een littekenbehandeling is erop gericht om het weefsel los te maken. Op deze implantaat kan en mag dit dus niet. Wél kan er heel veel verlichten worden ervaren om rond het gebied te werken.
Omdat een implantaat e.d. een contra-indicatie is, is het ook fijn dit vooraf even met mij af te stemmen.