Fytotherapie

 

Plantgeneeskunde

 

Ieder deel van een geneeskrachtige plant heeft een unieke werking.

Heb je last van een opgezette buik, maagzuur, te zware menstruatie, gespannenheid, koude handen, eczeem, migraine of ontstekingen...er is altijd een kruidje dat jou kan helpen.

 

 

Bij Fytotherapie worden geneeskrachtige kruiden en planten, geëxtraheerd in alcohol of water en als druppels gebruikt bij een klacht of als constitutioneel ondersteunend middel.

De geneeskracht zit in de samenstelling van de inhoudsstoffen van de kruiden. De stoffen helpen het lichaam om te genezen (regenereren), afvalstoffen uit te scheiden en tekorten aan te vullen. Ieder kruid heeft een specifiek aandachtsgebied. Dit kan een orgaan zijn of op een weefsel en zelfs op bloed, lymfe en hormonen. De meeste kruiden hebben meerdere werkingen. Dit kan een versterkende werking zijn op de nieren en een uitscheidende werking op de darmen. De mate van de werking bepaald hoe zwaar een orgaan of weefsel aangezet wordt. In een anamnese intake gesprek wordt onderzocht welke organen sterk genoeg zijn en welke organen een zachtere aanpak nodig hebben. Het samenstellen van een goed werkend recept kan bij meerdere langdurige klachten complexer zijn. In sommige gevallen kies ik dan voor het eerst opbouwen en in een later recept voor het uitscheiden van afvalstoffen. Een recept die past bij de persoon wordt ook constitutioneel recept genoemd. Hierin neem ik de 4 natuurkwaliteiten mee, waarbij het zelfgenezend vermogen wordt geactiveerd.

 

Fytotherapie voed je organen op micro niveau

 

Achtergrond

Planten zijn door de eeuwen heen onze voeding geweest. De kennis over geneeskrachtige planten is van oudsher doorgegeven, opgeschreven en wetenschappelijk onderzocht. Hieruit zijn de huidige remedies en supplementen uit voort gekomen. Door planten met bepaalde werking bijelkaar te kiezen krijg je een complex. In tegenstelling tot wetenschappelijk onderzoek, waarbij vaak één stofje wordt gescheiden van de complexe werking van het hele kruid en wordt onderzocht op één enkele werking (met het doel de geneeskrachtige werking te bewijzen).

Vanuit de historie is gebleken dat het belangrijk is wélk deel van het kruid gekozen wordt: wortel, blad, bloemtoppen of volledig kruid. De oogst per seizoen en regio verschillen hoeveel werkende inhoudsstoffen er in dat éne kruid zit. Mijn voorkeur is om zoveel mogelijk met biologische producten te werken. Alleen therapeuten die opgeleidt zijn in fytotherapie begrijpen deze complexe samenstelling en kunnen een keuze maken die past bij de vitaliteit (en mogelijke contra-indicaties bij ziekte en medicatiegebruik) van hun cliënt. De keuze en samenstelling van een tinctuur wordt daarom gekozen op basis van een anamnese gesprek.

 

Werking

Het doel is door inhoudstoffen en micronutriënten jouw organen weer aan te sterken, zodat afvalstoffen zelfstandig uitgescheiden kunnen gaan worden, zónder dat het lichaam belast wordt en er bijwerkingen ontstaan. Als je aangesterkt bent, heb je geen tinctuur meer nodig... je kunt het zelf. Dit is het doel van natuurgeneeskunde: iemand helpen hun autonomie weer terug te krijgen. 

 

Kruiden hebben een langere tijd nodig om de werking op te bouwen dan reguliere medicatie. Stop je met het gebruik, dan is de werking ook snel uitgewerkt. Door de dosis aan te passen kan er acuut gewerkt worden. Dit alléén in overleg met je therapeut. Zoals een kuur bij blaasontsteking, externe kruiden bij een wond of zware kneuzingen, het ontstoren na vaccinatie, voorbereiden op een intensief traject of ondersteuning na narcose is ook mogelijk. Fytotherapie kan voor een korte periode symptomatisch ingezet worden.De keuze voor de kruiden vraagt dan nog meer aandacht. Het samenstellen van een recept kost een therapeut daarom altijd extra tijd. Bij de ene therapeut zit deze tijd in het consultbedrag, bij een ander komen er extra kosten bij. 

 

Geneeskracht in een flesje

Het gekozen recept stuur ik vervolgens naar Natural-Balance, die de kennis en ervaring bezit om deze kruiden in een flesje samen te stellen en als pakketje naar jouw huisadres op te sturen. Je ontvangt een email met een track & trace. De meeste kruiden zijn biologisch en tot tinctuur vervaardigd door het kruid op 25% alcohol te onttrekken van hun werkzamen stoffen (sommige kruiden op 40%, omdat deze anders hun inhoudsstofffen niet vrijgeven). Wil je een ticntuur op waterbasis, dan bestel ik bij Phyto Reform. Hier zijn alleen losse flesjes mogelijk per kruid. Meestal zitten er tussen de 4 en 6 kruiden in een complex. Niet alle inhoudsstoffen kunnen gestrokken worden op water. Ook bij een tinctuur op waterbasis zal er een residu van alcohol in zitten. Bij hele jonge kinderen worden de druppels afgestemd op de leeftijd. Je drinkt de druppels idealiter verdunt met water, 3x per dag.

 

Je neemt de tinctuur in vóór de maaltijd, zodat je de gunstige werking op je spijsverteringssappen activeert voor een nóg betere opname van je voeding.

1 Flesje tinctuur is genoeg voor 6 weken. De inname en het aantal druppels van deze tinctuur staat vermeld op het etiket.