Citroenwikkel & Azijnsokjes 

 

Je wilt je kindje helpen, op een natuurlijke en verantwoorde manier.

 

WAT IS HET? Een voet-enkel wikkel met een natuurlijk zuur.

WAAROM PAS JE HET TOE: Koorts uit het hoofd te laten dalen.

WAT DOET HET: De temperatuur zal iets zakken en je kindje wordt helderder in het hoofd en gezichtsuitdrukking. Het kind kan nu beter aangeven waar zij/hij behoefte aan heeft.

WANNEER ZET JE HET IN: Als een kindje zoveel koorts heeft dat het verstandig is om ijlen en lusteloosheid te voorkomen. Vaak ingezet bij kinderen, ook prima bij volwassenen.

WAAROM: Je kiest ervoor om het ziekteproces van het lichaam te ondersteunen. Je kindje gaat op een gezonde manier door de ziekte heen en bouwt daarmee een gezondere weerstand op.

BELANGRIJK: Alléén gebruiken bij warme voeten. Leg géén citroen- azijnwikkel op het hoofd. Kijk naar de reactie van het kind, blijft alles goed gaan?

OPGELET! Bewustzijnsverlies bij koorts is niet oké, je belt metéén de huisarts of spoedlijn van het ziekenhuis. Maak je kindje wakker en houdt contact (óók bij volwassenen). Laat bij calamiteiten het liefste een huisgenoot bellen en blijf zelf bij je kind en blijf kalm en vriendelijk.
 

WAT HEB JE NODIG:

  • Vers 1 citroen of 2 limoenen en een pers. Of een scheut natuurazijn, appelazijn. (op kamertemperatuur)
    > Er zijn ook andere therapeuten die aan de bereiding met citroenzuur een scheutje handwarm water toevoegen. Door water toe te voegen maak je het minder zuur, wat ik mij voor kan stellen bij een therapie voor hele jonge kinderen.

  • Een kom. Een handdoek.

  • Katoenen repen stof of een wikkel uit de verbanddoos. Zo lang dat het van teen tot over de enkel omzwachteld kan worden.

  • Dikke lange sokken. Met daarover een warme deken die voet en been kan inpakken tot op de knie.

 

HERHALEN VAN DE WIKKEL: Je kunt de wikkel om de 20 minuten verversen. Als het goed is is de wikkel vrijwel opgedroogd en zijn de voeten (weer) warm. Spoel kort de wikkel uit en drenk ze opnieuw in het zuur. Als je kindje slaapt kun je het laten zitten. Zelf merkte ik dat 1 of 2 keer vaak voldoende was…maar dat zijn mijn kinderen en niet de jouwe 😊

 

Verschil tussen Citroenwikkel of Azijnsokjes? Aantoonbaar zie ik geen verschil, maar die kan er wel per kind zijn. Het gaat eigenlijk om het zuur in de citroen of van de azijn. En het is handig twee opties te hebben als je thuis snel je kindje wilt kunnen helpen. De wikkel of sokjes zijn gewoon twee methoden, het kunnen ook bijv. citroensokjes zijn. Sokjes vind ik zelf altijd iets onhandiger, omdat een natte sok gewoon niet lekker over een ziek opgezwollen slap voetje gaat en een grote sok gaat slobberen. Dus kies ik graag voor een wikkel. Een wikkel is een lange reep stof die je om de voet heen wikkelt en daarmee aansluit. Stof die natuurlijk aanvoelt neemt het vocht beter op zoals katoen of linnen. Hoe dikker de stof van de wikkel hoe meer vocht deze nodig heeft. Meer vocht is niet persé beter, het is mogelijk dat dit voor de voeten wat meer energie kost om de lap op te warmen. Herhalen van de therapie is beter. Kies voor een dunnen stof.


KOORTS: daar lees je alles over via deze link....

Je wilt het liefste dat het hele lichaam ongeveer dezelfde warmte heeft. Als kinderen zeggen dat ze koud zijn maar ze gloeien van de warmte is de koorts nog niet op zijn piek. Lees bij stap 0 hoe je de voetjes opwarmt voordat je met een citroenwikkel kunt beginnen.

Pak ze in met sokken en sloffen. Als je kindje warm ingepakt is komt de koorts goed op gang. Blijf vaak controleren. Als je kindje wakker is zit je in de buurt, in zichtveld. Je hoeft er niet tegenaan te praten, maar kijk er wel geregeld naar en maak oogcontact. Door er te zijn geef je vertrouwen en veiligheid. Samen slapen in de nacht kan ook veel steun bieden. Kies voor je kind een eigen geschikte deken en voel gedurende de nacht hoe warm ze is. De meeste warmte verliezen wij via de handen, voeten en het hoofd. Hiermee kun je spelen door ze juist in of buiten de deken te laten.

 

NATUURGENEESKUNDIGE VISIE: Ook bij ziekzijn wil je graag dat iemand aan kan geven wat zij nodig heeft. Bewustzijn op je lichaam en je behoefte is belangrijk om gezond te blijven. Een citroenwikkel of azijnsokjes helpen hierbij. Door het zuur wordt een samentrekkende beweging ervaren. Op die manier wordt een teveel aan warmte uit het hoofd naar de voeten toe getrokken.

Wat jargon in Jip en Janneke taal:

 

Stappenplan Citroenwikkel & Azijnsokjes

HOE GA JE TE WERK:

 

Stap 0:

Zorg dat de voeten warm zijn. lees ook bij Koorts.

 

Stap 1:

Pas als de koorts piekt zet je deze wikkel/sokjes in.

Tip: Kijk goed naar het bewustzijnsniveau van je kind!

 

Stap 2: 

  • Doe de wikkel/sokken in een kom en voeg het zuur toe. Genoeg om de wikkel/sokken kletsnat mee te krijgen.

  • Leg een handdoek onder de voeten tegen het morsen.

 

Stap 4:

Wikkelen:

  • Begin bij de tenen (volgens antroposofie) of onder de voet en sla dan kruislinks om over teen en hiel (vanuit praktisch oogpunt blijft het beter op zijn plek zitten).

  • Zwachtel ook de hiel in en dan tot over het enkelbotje.

Sokken: die trek je gewoon aan, ga dan verder met onderstaande stap.

  • Pak dan de dikke sokken of een warme lap pér voet. Zelf gebruik ik een afgeknipte maillot, je kunt ook een beenstuk van een afgeknipte legging gebruiken.

  • Leg beide benen tegen elkaar en draai om de voeten en onderbeen een warme deken. Vouw de punt (uiteinde) naar binnen en sluit de deken stevig en een beetje strak aan tot op de knie. Sla nóg een keer om en vouw weer de punt naar binnen. Over de romp kun je een apart dekentje leggen.

Verversen of verwijderen:

  • Wil je weten of de wikkel/sokken al droger worden? Dan hoef je alleen de vouw aan voeteneind open te maken en door de extra sok heen te voelen zonder alles open te maken. Hiermee zorg je dat de lichaamswarmte ingepakt blijft.

 

Stap 5: Nazorg

  • Als de hitte zakt hoef je je kindje niet langer warm in te pakken.

  • Zorg voor regelmatig water drinken. In de koude maanden kan dit ook een kruidenthee zijn zoals kamille.

  • Misschien wil het kind wel een hapje eten, een gesprekje voeren of rechter op gaan zitten. Een schoon hemdje aan kan ook helpen.

  • Blijf veel indrukken nog even vermijden. Gebruik de kans om je kind te laten voelen wat de beste keus is voor de volgende stap.

  • Zelf verschoon ik altijd het ziektebed als de persoon duidelijk aan de beterende hand is. Lekker schoon gezonder worden.

 

 Foto stappenplan kun je hier downloaden

 

 

Groetjes van Liedewij

Deze methode kun je zelf thuis uitvoeren. Daarom geef ik ze graag aan je mee voor privé gebruik. Wil je meer begeleiding bij je kindje of voor jezelf hoe het nu komt dat je (zo vaak) ziek wordt of ergens last van hebt wat je niet opgelost krijgt? Dan weet je mij te vinden via www.joyti.nl en liedewij@joyti.nl

Disclaimer: deze informatie is geen vervanging van goede gezondheidszorg. Consulteer een specialist indien nodig.

 

Foto’s door Liedewij Giri eigendom Joyti Natuurgeneeskunde www.joyti.nl

 

Bekijk alle foto's voor het aanleggen van een wikkel en daarna de deken.

download wikkel aanleggen.pdf

Joyti Natuurgeneeskunde

Adres:  Wolvenring 46, 4817GD Breda

E-mail: liedewij@joyti.nl

Mobiel: 0628216418

© 2020 joyti.nl alle tekst en fotomateriaal is eigendom van Liedewij Giri